"Genom brinnande teknikintresse, kvalitetstänk och yrkesstolthet
levererar jag högkvalitativa tjänster till nöjda kunder" 

- Carl Andersson     


"Nobody who ever gave his best regretted it"

- George Halas 

 

Carl
Andersson
Consulting 
CAC Sweden AB


Varför välja mig?

Jag är en ung byggnadsingenjör som med mitt brinnande teknikintresse och genom min yrkesstolthet ständigt arbetar både för att utveckla mig själv så väl som mitt företag. Fördelen med mig som ung konsult är jag besitter en nyfikenhet och entusiasm som gör att jag alltid vill lära mig mer. Att också få omsätta mina teoretiska kunskaper i praktisk handling är för mig mycket motiverande.


Som ung har jag nya infallsvinklar som reflekterar den senaste kunskap från forskning inom byggteknik som idag lärs ut på universiteten på ingenjörsprogrammen. Nya ögon i branschen bidrar också till utmanande ingenjörsmässiga lösningar och nytänkande. Jag är dessutom uppvuxen i dagens IT-generation, vilket ger mig ett digitalt försprång att behärska digital teknik och att kommunicera obehindrat genom digitala kanaler.


Jag driver CAC av rent intresse för teknik och de intressanta områden som bygg- och fastighetsbranschen har att erbjuda. Teknik, kundmöten, utveckling, jobba på fältet med kontroll, skriva tekniska rapporter och vara stolt över mitt yrke jag har utbildad mig till, det min drivkraft.CAC? Ett varumärke som faktiskt har sin historia.

CAC är ett varumärke och på flera sätt en dröm som funnits i många år i mitt teknikhjärta. Och det har alltid uttalas precis som det låter - C. A. C. - var bokstav för sig.


Inför att jag skulle skriva denna text om CAC´s historia var jag tvungen att gå igenom gamla fotografier för att minns när jag första gången använde logotypen.
Jag har så länge jag kan minnas byggt saker och alltid varit en uppfinnare.


Första gången just varumärket CAC dyker upp var år 2009, då var jag 17 år gammal och byggde gymnastikredskap åt min idrottsförening i Växjö, Dackegymnasterna. På den tiden hette CAC ”Carl Andersson Constructions” istället för ”Consulting”. Det går att spekulera i varför jag valde att skriva på engelska och just den förkortningen med tre bokstäver. Den bästa förklaringen jag kan komma ihåg från när jag var liten var att ”CAC” till viss del liknade ”SAS”, vilket var flygbolaget jag redan som liten drömde om att få jobba för.


Första produkten som stämplades CAC var en simpel vagn att frakta stora redskap mellan förrådsutrymmet och idrottshallen hos gymnastikföreningen. En till synes enkel lösning men som underlättade vardagen och sparade in mycket tid på redskapsbärandet inför och efter varje träningspass.


Carl Andersson


Vem är jag? 

Jag heter Carl Andersson (Calle) och är grundaren till CAC. Jag är uppvuxen i Växjö och har sedan barnsben varit teknikintresserad och snickrat & byggt hus tillsammans med mina föräldrar. Jag har alltid haft ett stort teknikintresse och en drivkraft att lära mig VARFÖR saker är som de är. Hela mitt liv har jag snickrat, byggt saker och varit en uppfinnare.


Mitt teknikintresse i kombination med en ständig törst efter ny kunskap och nya utmaningar fick mig att välja flera banor i livet, något jag aldrig ångrat.


På gymnasiet läste jag naturprogrammet kombinerat med den dåvarande gymnasiala pilotutbildningen i Västerås. Efter gymnasiet flyttade jag hem till Växjö igen och började jag läsa till byggnadsingenjör på Linnéuniversitetet. Redan under första kursen, som handlade om grundläggande ritningskunskap, isolering och fuktproblem, kände jag att jag hittat rätt.

Ända sedan den dagen har jag identifierat mig som byggnadsingenjör.


Vägen fram har sedan varit snårig och den ena möjligheten har avlöst den andra. Jag gjorde ett uppehåll i byggstudierna inför sista året i Växjö och flyttade till Ljungbyhed i Skåne. Då hade jag sökt LTH:s pilotutbildning och mot mina förväntningar blev jag antagen.


Jag ansökte om studieuppehåll i Växjö för att behålla min plats på ingenjörsprogrammet och flyttade sedan till Skåne 2 år.
Efter pilotstudierna började jag som pilot hos SAS på Arlanda och har jobbat med detta både på deltid och heltid samtidigt som jag färdigställde ingenjörsstudierna i Växjö. Idag jobbar jag både på SAS och med mitt företag.

I juni 2019 tog jag examen som byggnadsingenjör och fick min titel.
Som examensarbete skrev jag och min kollega om behovet av ökad kontroll i stålbyggnadskonstruktioner, något som visade sig vara sant i högsta grad. Byggnaden vi gjorde en omfattande fältstudie och inventering av var Malmö Airports terminalbyggnad. Vi gjorde många intressanta och häpnadsväckande fynd som vi inte förutspått, men jag låter rapporten tala för sig själv. Nedan ligger ett par intressanta bilder från rapporten och en länk till examensarbetet.


Att på ett strukurerat sätt inspektera, kontrollera och dokumentera ett objekt har varit något jag sedan tidigare tyckt om att göra, kanske framkallat av att min far som är besiktningsman. Vårt examensarbete spädde på detta intresse för kontroll ytterligare och gav mig goda insikter i det värde som går att skapa för en fastighetsägare genom en noggrann genomgång av en fastighet som inte undersökts på många år.


Länk till examensarbetet: 

http://lnu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1329034&dswid=566


Efter detta har det byggts en rad produkter där den välbekanta ”trekronor CAC-loggan” återfunnits. Allt från en maskin som krossade burkar (som min pappa som beställde) till ett mer avancerat vadderat- och skinnklätt gymnastikredskap, en av produkterna jag är mest stolt över från den tiden. Det skissades också på också en speciell snurrplatta åt gymnastikföreningen som vi skulle ha som förövning till våra "skruvar" när man gör volter, dvs även skapa en rotation kring kroppens längdaxel samtidigt som volten görs.


Efter jag börjat läsa till pilot på flyggymnasiet som 17-åring följde CAC logotypen med upp till Västerås från de småländska skogarna. Jag utvecklade ett system med flygplatskort innehållande information som jag ville ha lättillgänglig när jag flög och skulle landa på nya flygplatser. Och ja, vi flög ensamma när vi var 17 år, vilket komiskt nog innebar att vi var tvungna att cykla till flygskolan, eftersom vi inte fick köra bil, och där ifrån fick vi ta ett flygplan och flyga iväg ensamma!


Det utvecklades också en enkel ”navigationsdator” beståendes av två pappskivor som räknade ut vindkomposanter och som gick att ställa in mot banriktningen och snabbt läsas av inför en landning jämfört mot den vind som flygledaren läser upp för piloten ca 60 sekunder före landning.

När jag gjorde min efterforskning snubblade jag också på ett par gamla bilder som jag nästan glömt. I familjens torp söder om Kalmar har jag lärt mig det mesta inom byggnationer av min mamma och pappa. Både pappa och morfar är/var ingenjör och alla i familjen bygger tillsammans. Efter varit med ett par år och observerat och lärt mig en hel del bestämde jag mig för att bygga en liten sidobyggnad bredvid torpets vedbod. Med inspiration hämtad från barnlägret i Hällevik (Blekinge) där byggnaderna från 30-talet är upplagda på vanliga naturstenar började jag utsättningen. Jag läser årtalet på fotografierna till 2006, vilket innebar att jag reste min första egenhändigt byggda byggnad när jag fyllt 14 år. Den var oisolerad, dragig och fick byggas av det spillmaterial som blivit över från torpets renovering, men jag lyckades hitta 30 takpannor som inte gått sönder och jag har sovit flera nätter i det huset.

Efter gymnasiet arbetade jag ett par månader inom hotellbranschen innan jag 2012 började läsa till byggnadsingenjör, ett program jag direkt kände var rätt för mig. Efter detta har tiden bara rusat iväg med byggstudier, examensarbete och flygutbildning. Nu är det (tydligen) år 2020 och jag sitter och skriver denna presentationstext om mitt eget företag, CAC. Drömmen som alltid funnits där i mer än halva mitt liv. Fortfarande samma logga, samma anda och kärnvärden:


Teknik, kvalitet, yrkesstolthet, engagemang och oändlig drivkraft.


Vision

Vision för framtiden är att bygga ett eget hus ute på landet i Skåne mitt bland böljande underbara gula rapsfält. Som ingenjör har jag ambitionen att fortsätta utveckla företaget och mig själv. Jag har som mål att utbilda mig till besiktningsman för hus för att senare också bli kontrollansvarig.
Efter vårt mycket intressanta examensarbete tillsammans med ingenjör Joel Jonsson har jag också blivit inspirerad att gå kursen TR Stål med målet att bli sakkunnig stål och kunna göra stålbyggnadsinspektioner.


Kort sagt: Byggingenjör är mer än ett yrke för mig. Det är en passion från långt tillbaka och något som jag planerar sysselsätta mig med resten av livet.


Och med de orden vill jag avsluta presentationen om VAD CAC är och dess historia.


Nu är det bara framtiden som kvartstår.


Väl mött. Vi ses på fältet.
/Calle

Carl Andersson
Byggnadsingenjör
och grundare av CAC.

Kjell Andersson
Teknisk konsult och 
rådgivare.

Carl Andersson Consulting CAC Sweden AB

Carl Andersson Consulting
CAC Sweden AB

Org nr 559249-2499

C/O Carl Andersson
Friisgatan 29
214 21 Malmö

Copyright 2020 © All Rights Reserved