fbpx

Om CAC

Carl Andersson
Byggnadsingenjör, besiktningsman

och byggdoktor. 

Kjell Andersson

Kjell Andersson
Teknisk konsult och 
rådgivare.

Vem är jag? 

Jag heter Carl Andersson, men kallas av de flesta för Calle, och är grundaren av C.A.C. Jag är uppvuxen i Växjö och har sedan barnsben varit en teknikintresserad och uppfinningsrik person som snickrat & byggt hus tillsammans med mina föräldrar. Jag har alltid haft ett stort teknikintresse och en drivkraft att lära mig VARFÖR saker är som de är.


Mitt teknikintresse i kombination med en ständig törst efter ny kunskap och nya utmaningar fick mig att välja flera banor i livet, något jag aldrig ångrat.


På gymnasiet läste jag naturprogrammet kombinerat med den dåvarande gymnasiala pilotutbildningen i Västerås. Efter gymnasiet flyttade jag hem till Växjö igen och började läsa till byggnadsingenjör på Linnéuniversitetet. Redan under första kursen, som handlade om grundläggande ritningskunskap, isolering och fuktproblem, kände jag att jag hittat rätt.

Ända sedan den dagen har jag identifierat mig som byggnadsingenjör och känner det som en stor del av mig själv.


Vägen fram har inte varit rak och den ena möjligheten har avlöst den andra. Jag gjorde ett uppehåll i byggstudierna inför sista året på ingenjörsprogrammet och flyttade till Ljungbyhed i Skåne. Då hade jag sökt LTH:s pilotutbildning och blev mot mina förväntningar antagen.

 

Jag ansökte om studieuppehåll för att behålla min plats på ingenjörsprogrammet och flyttade sedan till Skåne i 2 år.
Efter pilotstudierna började jag som pilot hos SAS på Arlanda och har jobbat med detta både på deltid och heltid samtidigt som jag färdigställde ingenjörsstudierna i Växjö. Idag jobbar jag heltid med C.A.C och fokuserar mycket på mitt företag.

Carl Andersson SAS pilot
Som examensarbete undersökte jag och min kollega om det fanns ett behov av ökad kontroll i stålbyggnadskonstruktioner, något som visade sig finnas i allra högsta grad. Byggnaden vi gjorde en omfattande fältstudie och inventering av var Malmö Airports terminalbyggnad. Vi gjorde många intressanta och häpnadsväckande fynd som vi inte förutspått, men jag låter rapporten tala för sig själv. Nedan ligger ett par intressanta bilder från rapporten och en länk till examensarbetet, för den intresserade.

Att på ett strukurerat sätt inspektera, besiktiga och dokumentera ett objekt har varit något jag sedan tidigare tyckt om att göra, kanske framkallat av att min far som också är besiktningsman. Vårt examensarbete spädde på detta intresse för kontroll ytterligare och gav mig goda insikter i det värde som går att skapa för en fastighetsägare. Genom en noggrann genomgång av en fastighet och på strukturerat samt pedagogiskt sätt sammanställa en byggnads status är otroligt värdefullt.

 

Länk till examensarbetet: 

http://lnu.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1329034&dswid=566

Varför välja mig?

Jag är en byggnadsingenjör som med mitt brinnande teknikintresse och genom min yrkesstolthet ständigt arbetar både för att utveckla mig själv så väl som företaget. Fördelen med mig personligen som ingenjör är att jag besitter en nyfikenhet och entusiasm som gör att jag alltid vill lära mig mer. Att också få omsätta teoretiska kunskaper i praktisk handling är för mig mycket motiverande.

 

Som intresserad tekniknörd har jag nya infallsvinklar som reflekterar den senaste kunskap från forskning inom byggteknik och det som idag lärs ut på universiteten på ingenjörsprogrammen. Nya ögon i branschen bidrar också till utmanande ingenjörsmässiga lösningar och nytänkande. Jag är dessutom uppvuxen i början av dagens IT-generation, vilket ger mig goda förutsättningar att behärska digital teknik och att kommunicera genom digitala kanaler.

 

Jag driver C.A.C Min ambition är att varje kund ska bli mer än nöjd och alltid känna att jag skapar ett mervärde genom att leverera tjänster av hög kvalitet och till ett attraktivt och konkurrenskraftigt pris.

 

C.A.C? Ett varumärke som faktiskt har sin historia.

C.A.C är ett varumärke och på flera sätt en dröm som funnits i många år i mitt teknikhjärta. Och det har alltid uttalas precis som det låter – C. A. C. – var bokstav för sig.

 

Inför jag skulle skriva denna text om C.A.C:s historia var jag tvungen att gå igenom gamla fotografier för att minns när jag första gången använde logotypen. Jag har så länge jag kan minnas byggt saker och alltid varit en uppfinnare.


Första gången just varumärket C.A.C dyker upp var när var jag 17 år gammal och byggde gymnastikredskap åt min idrottsförening i Växjö. Det går att spekulera i varför jag valde att skriva på engelska och just den förkortningen med tre bokstäver. Den bästa förklaringen jag kan komma ihåg från när jag var liten var att ”C.A.C” till viss del liknade ”SAS”, vilket var flygbolaget jag redan som liten drömde om att få jobba för.

 

Första produkten som stämplades med C.A.C var en simpel vagn att frakta stora redskap mellan ett förrådsutrymme och idrottshallen hos gymnastikföreningen. En till synes enkel lösning men som underlättade vardagen och sparade in mycket tid på redskapsbärandet inför och efter varje träningspass.

Efter detta har det byggts en rad produkter där den välbekanta ”trekronor” C.A.C-loggan återfunnits. Allt från en enklare maskin som krossade burkar, som min pappa som beställde, till ett mer avancerat vadderat- och skinnklätt gymnastikredskap, en av produkterna jag är mest stolt över från den tiden. Det skissades också på också en speciell snurrplatta åt gymnastikföreningen som vi skulle ha som förövning till våra ”skruvar” när man gör volter, dvs även skapa en rotation kring kroppens längdaxel samtidigt som volten görs

Efter jag börjat läsa till pilot på flyggymnasiet som 17-åring följde C.A.C logotypen med upp till Västerås från de småländska skogarna. Jag utvecklade ett system med flygplatskort innehållande information som jag ville ha lättillgänglig när jag flög och inför landning på nya flygplatser. Och ja, vi flög ensamma när vi var 17 år, vilket komiskt nog innebar att vi var tvungna att cykla till flygskolan, eftersom vi inte fick köra bil, och därifrån fick vi ta ett flygplan och flyga iväg ensamma!

 

Det utvecklades också en enkel ”navigationsdator” beståendes av två pappskivor som räknade ut vindkomposanter och som gick att ställa in mot banriktningen och snabbt läsas av inför en landning och jämföra mot den vind som flygledaren läser upp för piloten ca 60 sekunder före landning.

 

När jag gjorde min efterforskning snubblade jag över på ett par gamla bilder som jag nästan glömt. I familjens torp söder om Kalmar har jag lärt mig det mesta inom byggnation och renovering av min mamma och pappa. Torpet var nästan fallfärdigt när vi köpte det för den blygsamma summan 120.000 kr med hål i taket och genomruttna timmerväggar på sina ställen. Men efter många år av hårt arbete har vi återställt torpet till en helt frisk och välmående byggnad. Både pappa och morfar är/var ingenjör och alla i familjen bygger tillsammans. Efter varit med ett par år och observerat och lärt mig en hel del bestämde jag mig för att bygga en liten sidobyggnad bredvid torpets vedbod. Med inspiration hämtad från barnlägret i Hällevik (i Blekinge utanför Sölvesborg) där byggnaderna från 30-talet är upplagda på vanliga naturstenar började jag utsättningen. Årtalet på fotografierna avslöjar att jag var 14 år när jag reste min första egenhändigt byggda byggnad. Den var oisolerad, dragig och fick byggas av det spillmaterial som blivit över från torpets renovering, men jag lyckades hitta 30 takpannor som inte gått sönder och jag har sovit flera nätter i det huset med många fina minnen.

Efter gymnasiet arbetade jag ett tag inom hotellbranschen innan jag började studera till byggnadsingenjör, ett program jag direkt kände var rätt för mig. Efter detta har tiden bara rusat iväg med byggstudier, examensarbete samt flygutbildning och nu sitter jag och skriver denna presentationstext om mitt eget företag, C.A.C. Drömmen som alltid funnits där i mer än halva mitt liv. Fortfarande samma logga, samma anda och kärnvärden:


Teknik, kvalitet, yrkesstolthet, engagemang och en oändlig drivkraft.

 

Som ingenjör har jag ambitionen att fortsätta utveckla företaget och mig själv så länge som jag arbetar inom branschen och aldrig stanna upp i utvecklingen.

En stor bidragande anledning till att jag valt att bo i Skåne är för att jag blev helt förälskad i det skånska landskapet under mina år vid flygutbildningen i Ljungbyhed. Visionen utöver företaget är att någon gång i framtiden bygga ett eget hus ute på landet i Skåne mitt bland böljande underbara gula rapsfält.


En kort sammanfattning av allt: Byggingenjör är mer än ett yrke för mig. Det är en passion från långt tillbaka och något som jag planerar sysselsätta mig med resten av livet.


Och med de orden vill jag avsluta presentationen om vad C.A.C är och dess historia.


Nu är det bara framtiden som kvartstår.

 

Väl mött. Vi ses på fältet!
/Calle

 

Carl Andersson
quote

”Genom brinnande teknikintresse, kvalitetstänk och yrkesstolthet
levererar CAC högkvalitativa tjänster till nöjda kunder”

– Carl Andersson

”Ingen som någonsin gjorde sitt bästa ångrade det”

– George Halas